17. oktober 2019
Borgergruppen »En grøn kommune går i sort« bevæger sig nu højere op i systemet i kampen imod en asfaltfabrik i Farremosen. Det sker, efter at byrådet den 28. februar tog forvaltningens tilladelser til Pankas til efterretning. Til venstre i billedet, som stammer fra en demonstration foran rådhuset, ses gruppens talsmand Thomas Frisch. Foto: Peter Andersen
gallery icon

Se billedserie

Borgergruppen »En grøn kommune går i sort« bevæger sig nu højere op i systemet i kampen imod en asfaltfabrik i Farremosen. Det sker, efter at byrådet den 28. februar tog forvaltningens tilladelser til Pankas til efterretning. Til venstre i billedet, som stammer fra en demonstration foran rådhuset, ses gruppens talsmand Thomas Frisch. Foto: Peter Andersen
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Efter ja til asfalt: Borgergruppe vil mødes med minister

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter ja til asfalt: Borgergruppe vil mødes med minister
Opdateret 06. marts 2019 kl. 08:47
Allerød - 06. marts 2019 kl. 04:32
Af Anne-Mette Rasmussen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Borgere vil have erhvervsministeren ind i sagen om Farremosen. De er bange for, at tilladelsen til at bygge en asfaltfabrik ovenpå et område med særlige drikkevandsinteresser vil danne præcedens.

arrow Læs også: Byråd kunne ikke stemme »ja« eller »nej« til asfaltværk

Både byggetilladelse og miljøgodkendelse er efter sidste uges byrådsmøde nu på vej til asfaltproducenten Pankas, der vil bygge en ny fabrik i Farremosen. Det har fået den aktivistiske borgergruppe »En grøn kommune går i sort« til at henvende sig direkte til erhvervsminister Rasmus Jarlov (K). Det sker i et åbent brev til ministeren, hvori borgergruppen redegør for sin bekymring i forhold til, at fabrikken skal bygges lige ovenpå et område med særlige drikkevandsinteresser.

»Pankas A/S kan nu gå i gang med at bygge direkte oven på et område med særlig drikkevandsinteresser (OSD) og direkte i strid med de anbefalinger, som vandværk og andre miljøorganisationer har plæderet for«, står der blandt andet i brevets følgetekst, som også hæfter sig ved den stigende bekymring, der er fra EUs side i forhold til beskyttelse af vores drikkevand.

»Jeg tror ikke at denne sag vil dæmpe denne bekymring, da der er en stor risiko for, den kunne danne præcedens for lignende sager, hvor virksomheder med særlige beliggenhedskrav ønskes placeret i et OSD-område. Derfor opfordrer vi på det kraftigste til, at man genovervejer den her problematik nøje. Både med hensyn til den åbenlyse manglende partshøring og ikke mindst med hensyn til miljøet, som alt andet lige bør komme først i tilfælde af tvivl«, skriver talsmand Thomas Frisch på vegne af borgergruppen og understreger, at repræsentanter for borgerne meget gerne vil mødes med ministeren.

I selve brevet, der er syv sider langt og indeholder en række bilag, ridser gruppen de forskellige problematikker op, som den mener, erhvervsområdet ved Farremosen rejser.

En af dem er ændringen af områdets status fra et område udelukkende til transport- og distributionserhverv i Fingerplan 2013 til i Fingerplan 2017 at fremstå som et område, der er udlagt til »transport- og distributionserhverv og virksomheder med særlige beliggenhedskrav«.

En proces, der er sket uden en høring, påpeger borgergruppen, som mener, at den derfor er ugyldig.

»Det er en væsentlig ændring af områdets status, da virksomheder med særlige beliggenhedskrav er de mest forurenende typer virksomheder. Ændringen er særligt graverende, idet Farremosen ligger i et område med særlige drikkevandsinteresser (OSD) og derfor er særlig følsomt over for grundvandsforurening. En så væsentlig ændring skal naturligvis i høring hos de høringsberettigede, herunder Miljøstyrelsen, Danmarks Naturfredningsforening og de lokale vandværker«, står der blandt andet i brevet.

Læs mere i Frederiksborg Amts Avis onsdag.

arrow Grønt lys til byggeri af asfaltfabrik
01. marts 2019 kl. 03:17 Opdateret: kl. 22:23
arrow Vandværk vil klage hvis asfaltfabrik godkendes
27. februar 2019 kl. 04:41 Opdateret: kl. 17:46

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede