28. maj 2020
Ikke mindst Konservative med Jørgen Johansen i spidsen måtte stå for skud under budget-debatten. Foto: Allan Nørregaard
Ikke mindst Konservative med Jørgen Johansen i spidsen måtte stå for skud under budget-debatten. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Drabeligt budget: Byråd er igen flænset i to

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Drabeligt budget: Byråd er igen flænset i to
Allerød - 06. november 2019 kl. 04:54
Af Anne-Mette Rasmussen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det blev en drabelig forestilling, da et lille flertal på 11, bestående af S, K og Enhedslisten, på et ekstraordinært byrådsmøde stemte et budget igennem udenom borgmesteren.

arrow Læs også: - Jeg føler, vi er blevet dolket i ryggen

John Køhler, tidligere byrådsmedlem for Venstre og senere stifter af sin egen lokalliste, Borgerlig Velfærd, har ikke vist sig i byrådssalen, siden han den 21. november 2017 blev stemt ud af byrådet.

Men tirsdag aften var han der. Og det var der en særlig grund til.

- Jeg vil sgu ikke gå glip af et politisk selvmord, sagde han, inden han grinende fandt en plads blandt de relativt mange tilhørere.

Det var en henvisning til Konservatives medvirken i et budget sammen med Socialdemokratiet og Enhedslisten. Et budgetforlig, der blandt andet hæver boligejernes grundskyld med en promille. Ikke just en Konservativ mærkesag.

Om det ender som et politisk selvmord, må tiden vise, men John Køhler og de øvrige tilhørere kunne nemt være blevet såret under aftenens møde, hvor der mildest talt blev skudt med skarpt.

Budgetdebatten mindede om en åben krig imellem de to fløje, som Allerød Byråd nu igen er blevet delt op i.

Det byråd, der ellers sidste år kunne mønstre 20 stemmer bag budget 2019.

Ikke mindst Konservative måtte stå for skud under indlæggene fra Venstre, SF, Radikale, Vores Allerød og Blovstrødlisten.

- Det er ikke fair, at man skal betale skat for at bo i sit eget hjem. Sådan sagde Søren Pape Poulsen i 2016, og jeg er helt enig med den Konservative leder. Grundskyldsforhøjelsen er et misfoster, der ikke hører hjemme i Allerød, sagde Venstres gruppeformand Olav B. Christensen.

SF havde selv forud for budgetforhandlingerne foreslået at hæve grundskylden. Alligevel er han ikke glad for det snævre bagholds-budget, som S, K og Enhedslisten tirsdag aften stemte igennem.

- Det er promiller, der skiller de to budgetter fra hinanden, og hvad får borgerne for det? Et splittet byråd, der ikke kan samarbejde. Og konstitueringsgruppen er blevet splittet. Tillykke, sagde han med slet skjule ironi.

- Konservative, hold op med at splitte og bliv i stedet en del af samarbejdet.

Og samarbejde vil Konservative gerne nu, forklarede partiets gruppeformand Jørgen Johansen.

- Vi mener, vi skal begynde at se på, hvad der samler os og ikke, hvad der skiller os. Fra denne dag vil det være vores hovedbudskab til alle andre. For vi mener faktisk, at vi bør begynde at tænke i brede samarbejder, sagde han og forklarede i øvrigt skattestigningen.

- Der må være nogle, som undrer sig over, hvordan vi kan sætte skatten op. Det har vi også haft svært ved. Men når vi ser på, hvad vi har fået ud af det, er det til Allerøds bedste.

S-gruppeformand Miki Dam Larsen, der også måtte stå på skud for at have forladt konstitueringsgruppen, sagde blandt andet om det overraskende budgetsamarbejde:

- Vi faldt hinanden via kompromiser, tillid og en god tone. Mange af de forslag vi skulle tage stilling til i borgmesterens budgetoplæg var uspiselige bare sidste år. Men nu er der ikke mere at tage af, og så bliver de spiselige. Den udvikling vil vi ikke være med til. Realiteterne er, at uden øgede indtægter kan vi ikke fritage vores velfærd fra forringelser. Og ironisk nok ville I jo i jeres budget hæve affaldsgebyrerne med 1100 kroner. Det er mere, end vi har hævet grundskylden.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?