29. november 2020
Flere børnefamilier betyder højere serviceudgifter for Allerød Kommune. Men også flere skatteindtægter - og flere til at samle skrald, som børnene gør her. Foto: Allan Nørregaard
Flere børnefamilier betyder højere serviceudgifter for Allerød Kommune. Men også flere skatteindtægter - og flere til at samle skrald, som børnene gør her. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Der skal flere penge til service

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der skal flere penge til service
Allerød - 08. oktober 2019 kl. 17:26
Af Janne Mulvad

Landet over melder kommunerne om vækst i serviceudgifterne. Men Allerød er blandt de kommuner, hvor serviceudgifterne stiger hurtigst.

Landets kommuner har netop meddelt Kommunernes Landsforening (KL) hvor meget de forventer at serviceudgifterne vil stige med fra 2019 til 2020. Og Allerød Kommune er topscorer i Nordsjælland, oplyser Allerøds borgmester Karsten Längerich (V).

Han forventer at udgifterne til service kan stige med op til 1,4 procent i Allerød i 2020, efter at der er korrigeret for pris- og lønfremskrivning. Hermed vil Allerød ligge på en delt 6 plads blandt landets kommuner. Landsgennemsnittet ligger på 0,2 procent og altså mere end én procent under udviklingen i Allerød.

Det skyldes at kommunen vokser.

- I Allerød ser vi et stigende befolkningsantal i disse år, hvilket er den primære årsag til at kommunens udgifter stiger. Vi ser blandt andet flere ældre over 80 år og flere småbørnsfamilier og derfor skal vi afsætte flere midler til service til børn og ældre, siger Karsten Längerich, som til gengæld kan glæde sig over flere skatteindtægter.

- Der er både flere indtægter og flere udgifter. Det viser at Allerød er et af de steder i landet, hvor der sker noget, og der bruges flere penge på den kommunale service. Vi bliver flere borgere, og bruger flere penge, siger han.

Selv om der er flere borgere i kommunen kan man dog ikke bare bruge løse af pengene - der er stadig en serviceramme, som kommunerne samlet set ikke må overskride. Hvad servicerammen ender på, vides endnu ikke. Det er først sikkert, når samtlige kommuner har budgettet for 2002 på plads. Karsten Längerich forventer dog, at Allerød kommer til at få rigelig brug for sin del.

- Samtidig er det vigtigt at vi har en buffer i servicerammen, så vi ikke risikere at anvende mere end vi må og dermed få en økonomisk straf af Regeringen. Det er en generøs økonomiaftale der er vedtaget mellem, regeringen og KL, men straffen hvis kommunerne bruger flere penge eller samlet lader skatterne stige, er ben hård og kommunerne straffes kollektivt, siger han.

Byrådet i Allerød sidder i disse dage og forhandler om budgettet. Forhandlingerne skal være afsluttet på torsdag. Budgettet vedtages af byrådet den 5. november på et ekstraordinært byrådsmøde.

Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?