22. juni 2021
Høvlebænken var venligst udlånt af 13-årige Gustav.
gallery icon

Se billedserie

Høvlebænken var venligst udlånt af 13-årige Gustav.
Foto: ALLAN NORREGAARD
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Den gode historie om os selv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den gode historie om os selv

Allerøds historie er snedkereret op omkring møbler. Det kunne man høre mere om i sidste uges udstilling på biblioteket

Allerød - 09. juni 2021 kl. 09:36
Af Tekst: Martin Stokkebro Moestrup Foto: Allan Nørregaard

Da verdens første tv-transmitterede valgdebat mellem Richard Nixon og John F. Kennedy blev vist i 1960, sad de to amerikanske præsidentkandidater, angiveligt fordi Kennedy havde rygproblemer og havde brug for god støtte, i en stol lavet af danske Hans Jørgen Wegner.

Amerikanerne døbte stolen The Chair, men dens mundrette navn er PP501 - efter PP Møbler. Fra torsdag til søndag kunne man prøve at sidde i den samt en række andre af den verdensberømte Wegners stole på Allerød Bibliotek på en udstilling lavet i samarbejde med netop PP Møbler, hvis direktør Kasper Holst Pedersen er tredje generation i firmaet.

Og lige så stor global betydning Wegner har haft og har for at placere Danmark og dansk design på verdenskortet, lige så stor lokal betydning har møbelproduktionen fra PP Møbler og ikke mindst Fritz Hansen da også haft for Allerød.

Derfor havde udstillingen fået navnet Den gode historie.

"Allerød er jo bygget på møbelproducenterne, og uden dem havde vi ikke udviklet os til det, som vi er i dag," siger Karin Kaster, da Allerød Nyt er forbi Den gode historie.

Hun har som projektmedarbejder på Allerød Biblioteker har stået for udstillingen sammen med bibliotekar Anne Thunbo.

Som en bog om design
"Det er bare en god historie, og så kan den være med til at vise biblioteket frem på en anden måde. Det er jo som at træde ind i en bog om design," siger Karin Kaster og peger rundt i lokalet.

De mange stole omgives af forskellige formidlingsfremmende affekter - der står en lille gruppe træer med bøg, eg , ask, ahorn og kirsebær, som de træsorter PP Møbler produceres i, og som man kan finde i PP skoven. Wegners påfuglestol er placeret ved siden af en udstoppet påfugl i et stort træbur, der står en gammel høvlebænk i midten af lokalet ud mod et af vinduerne, og op langs den ene sidevæg er der placeret en stor træplade med låger, som man kan åbne og se billeder og læse små møbelanekdoter.

Udstillingen er også selv en god historie med mange lokale bidrag. Blandt andet er træpladen med låger lavet af folk fra kommunens beskyttede beskæftigelsestilbud Glad Service i Vassingerød, træerne er fra Birkholm Planteskole, og så er høvlebænken venligst udlånt af den 13-årige lokale dreng Gustav.

"Han er vild med træ," fortæller bibliotekar Anne Thunbo.

Dronningestole

Et af udstillingens trækplastre var Dronning Margrethes taffelstole, som PP Møbler leverede til Hendes Kongelige Højhed i forbindelse med dennes 80 års fødselsdag sidste år. Og det er bestemt ikke alle, der får lov til at plante rumpetten i dem, fortæller bibliotekschef Annette Wolgenhagen Godt.

"Det er det eneste sted, du kan komme til at sidde i dem, uden en invitation fra kongehuset, siger hun."

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?