29. maj 2020
Jan Jensen har altid arbejdet med mad og fødevarer, og det har længe været en drøm for ham at få udgivet en kogebog. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Jan Jensen har altid arbejdet med mad og fødevarer, og det har længe været en drøm for ham at få udgivet en kogebog. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Danmark møder Italien i ny kogebog

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danmark møder Italien i ny kogebog
Allerød - 22. oktober 2019 kl. 05:18
Af Anna Törnqvist Jensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Står det til Jan Jensen, må hverdagsmaden godt smage og dufte af gourmet. Derfor har han netop udgivet kogebogen »Ingen røg i køkkenet - gourmetmad i hverdagskøkkenet«. Formålet er, at danskerne skal kunne lave raffineret mad gennem simpel madlavning.

- Det er en kogebog, hvor opskrifterne er forholdsvis simple, og hvor man får et godt resultat. Man kan købe næsten 100 procent af råvarerne lokalt, så man skal ikke fare rundt til alle mulige specialbutikker, og man skal ikke bruge nogen avancerede køkkenmaskiner til opskrifterne, siger Jan Jensen om sin nye kogebog, som er en drøm for ham at få udgivet.

- Det er en drøm, jeg har gået med i mange år. Jeg har lavet en masse mad og altid arbejdet inden for fødevarer. Jeg har altid tænkt, at på et eller andet tidspunkt, ville jeg skrive en kogebog, og nu er jeg oppe i pensionsalderen, så jeg tænkte, at nu måtte det gøres, siger han.

Siden han som ung dreng i 1960'ernes Aarhus overtog ansvaret for familiens madlavning, har han smagt, eksperimenteret og udviklet sine egne signaturretter. Derudover har han arbejdet ved en fransk restaurant, haft egen kantine i Birkerød, været selskabskok, haft titlen af produktionschef i et fødevarefirma og endelig har han været »fiskemand« i Kvickly i Allerød.

- Det er dejligt at arbejde med madvarer. Man er kreativ, og man kan lave en masse ting ud af ingenting. Man arbejder fra a til b, og der kommer et resultat til sidst. Det kan både være godt og skidt, men det er som regel godt, siger Jan Jensen.

Han elsker selv det italienske køkken, og det er også at spore i den nye kogebog.

- Jeg har mikset det lidt, så det bliver lidt nyere dansk mad og lidt nyere italiensk mad. Det er lidt mere raffineret mad, siger han.

Den vigtigste ingrediens for Jan Jensen er nydelse. Det skal både være en nydelse at tilberede og spise maden.

- Efter en travl dag slapper jeg faktisk af med endnu mere madlavning. Jeg nyder den ro, der er i processen og de dufte og billeder, maden giver mig. Jeg bruger ikke indviklede maskiner og teknikker, men vælger at fokusere på smag og lader nydelse råde, siger kokken.

En af Jan Jensens favoritretter lige nu er hans lasagne med lardo og trøffel.

- Den tyndtskårne lardo giver retten det samme som en god olivenolie, mens blæksprutte og trøffel giver både bid og smag. Da jeg tidligere har været fiskemanden i Allerød, kan jeg godt lide at bruge fisk og havets frugter, ligesom det er naturligt for mig at bruge både kanin og vildt som alternativer til det efterhånden ret udskældte oksekød.

Det tog Jan Jensen to og et halvt år at blive færdig med kogebogen, og han er nu spændt på, hvordan kogebogen klarer sig.

- Hvis den bliver solgt, er det fint, men jeg er også tilfreds med, at jeg i det hele taget har fået den udgivet. Jeg synes selv, det er en flot bog, siger kokken.

Man kan møde Jan Jensen, når han torsdag den 24. oktober signerer bogen ved et arrangement hos Rudersdal Vin i Birkerød fra klokken 15 til 18. Her bliver der også serveret lidt vin og snacks. Jan Jensen signerer også bogen i Kvickly i Allerød den 1. november.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?