9. april 2020
Foto: Allan Nørregaard
Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Borgere i appel til minister: Tænk på miljøet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgere i appel til minister: Tænk på miljøet
Opdateret 07. marts 2019 kl. 13:29
Allerød - 07. marts 2019 kl. 12:34
Af Anne-Mette Rasmussen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

»Kære miljøminister Jakob Ellemann-Jensen, jeg skriver til dig for at appellere til, at du nu tager et ansvar som miljøminister. Om ikke for vores skyld, så netop og i særdeleshed, for miljøets«.

arrow Læs også: Borgmester: - Jeg ikke overrasket

Sådan indleder Thomas Frisch, talsmand for borgergruppen »En grøn kommune går i sort«, det han kalder en appel, som han netop har sendt til miljøministeren på baggrund af, at Allerød Kommune netop har meddelt Pankas byggetilladelse til en asfaltfabrik i det nye erhvervsområde ved Farremosen.

- Mit brev til Jakob Ellemann-Jensen er ikke en hel masse teknisk, men netop bare appel om, at jeg tror, det er nu, han skal træde i karakter og erkende, at det her skal undersøges nærmere. Af hensyn til grundvandet, siger Thomas Frisch til Frederiksborg Amts Avis.

I appellen står der blandt andet:

»Jeg vil afstå fra at komme med en masse juridiske henvisninger og bemærkninger om uretmæssige forløb, men simpelthen ærligt og oprigtigt appellere til dig om at trække i nødbremsen og sige stop. Dette vil gøre det muligt én gang for alle at få undersøgt i hvilket omfang og hvilken risiko, der er for, at grundvandet kunne blive forurenet. Det kan gøres ved at foretage boringer til at kortlægge hvilken vej, vandet løber.«

»Det er et uomtvisteligt faktum, at uanset hvor der har ligget et asfaltværk, har det efterladt en eller anden form for forurening. Dette bør man holde for øje, inden man fejer det af bordet og siger, der ikke kan gøres noget ved det. For der kan gøres noget. Det er »kun« et spørgsmål om vilje, og spørgsmålet er så, har du den?«

Thomas Frisch ridser desuden op, at flere miljøorganisationer samt vandværker har påpeget, at det på den lange bane vil være grundvandstruende med en asfaltfabrik ovenpå et område med særlige drikkevandsinteresser. Derfor appelerer han til, at det bliver undersøgt til bunds, hvor grundvandet løber hen.

»Én vigtig ting, du bliver nødt til at forholde dig til, er, at vand som bekendt kan og vil løbe flere veje. Det betyder, at Farremosen ikke kan begrænses til kun at berøre os her i Allerød, men reelt også kan udgøre en trussel mod drikkevandet i Farum/Furesø, der for nylig har lavet nye boringer. (...) Ydermere har Farremosen også forbindelse med Kollerød Å, der er i forbindelse med Havelse Å, som løber ud i Roskilde Fjord, hvor der ved dløbet er et habitat 2000-område«, lyder det.

arrow Minister afviser at stoppe asfaltbyggeri
22. marts 2019 kl. 09:44 Opdateret: kl. 12:57