18. maj 2021
Alle kommuner skal senest 1. juli i år være klar til omfattende affaldssortering. Men ligesom mange andre må Allerød Kommune bede om udsættelse.
Alle kommuner skal senest 1. juli i år være klar til omfattende affaldssortering. Men ligesom mange andre må Allerød Kommune bede om udsættelse.
Foto: Anne Wandahl
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Allerød får først madindsamling i 2022

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Allerød får først madindsamling i 2022

Der går op til to år, før Allerød kan leve op til kravet om at sortere i ti fraktioner.

Allerød - 27. februar 2021 kl. 06:28

På trods af de ambitiøse planer fra Folketinget, om at kommunerne inden 1. juli 2021 skal have etableret indsamling af affald i ti fraktioner, kommer der til at gå lang tid, før borgerne i Allerød skal begynde at sortere madaffald fra det øvrige affald. Indsamling af fødevarekartoner, farligt affald og tekstiler når heller ikke at komme på plads.

Allerød Kommune må derfor søge om en dispensation hos Miljøstyrelsen, fremgik det af torsdagens byrådsmøde.

- Vi kan ikke leve op til den tidsplan, der var intentionen fra Christiansborg. Men vi kan læne os op ad gode erfaringer, og forhåbentlig gå i gang inden udgangen af 2022, sagde Miki Dam Larsen (S), da sagen blev behandlet.

Her blev de første skridt også tage hen mod at finde en måde at samle madaffald ind, en ordning som bliver fælles med de øvrige kommuner i Allerøds affaldsselskab Norfors, nemlig Fredensborg, Hørsholm og Rudersdal.

Her var der flertal for at vedtage en ordning, hvor enfamiliesboliger får en todelt beholder på 240 liter til indsamling af mad- og restaffald. Beholderen bliver tømt hver 14. dag, dog hver uge i juni, juli og august. Det bliver muligt at tilkøbe ugetømning året rundt.

Etageboliger og rækkehuse får fælles beholdere, som ikke er delt op.

Der bliver uddelt såkaldte fossile plastposer til madaffaldet. Desuden vil hver hussstand får en uddelt en køkkenspand med ventilation.

Madaffaldet indsamles og omdannes til biomasse ved bioforgasning. Biomasse kan bruges som gødning på marker.

Fossile poser

I byrådet var der et stort flertal for, at det er denne ordning, der skal arbejdes videre med. Men Enhedslistens Rasmus Kreis Neerbek ville ikke stemme for, da han ikke ønsker, at man bruger de fossile plastposer.

Et alternativ til de fossile plastposer er bioplastposer og papirsposer. Men forvaltningen anbefaler de fossile poser af flere grunde. Blandt andet, at de ikke lækker og er billigere end alternativerne. Forvaltningen skriver, at et minus ved de fossile plastposer er, at findelte rester af plasten kan ende på marken med biomassen, selvom der sker en sorteringen inden bioforgasningen sættes i gang.

Men forvaltningen skriver også, at bioplastposerne har samme problem - da de faktisk består af mellem 30 og 70 procent fossilt plast. Når det gælder bioposer kan posen slet ikke genanvendes, hvilket den almindelig plastpose kan.

- Det er skidt, vi ikke er kommet i gang noget før. Men rigtigt positivt, at vi nu kommer i gang. Men det ærgrer mig, at man ikke vælger en af de metoder, der giver det største klimamæssige boost, om man kan sige, sagde Rasmus Kreis Neerbek.

Radikales Merete Them Kjølholm havde svært ved at se, hvordan man kunne vælge mere klimavenlighed.

- Er det trækvogne i stedet for køretøjer? Hvad er en mere klimavenlig metode. De helt gammeldags plastposer er jo sandsynligvis teknisk set den bedst klimamæssige metode, fordi vi kan indsamle plasten bedst muligt og på den måde genanvende den, sagde hun.

Sammen med de øvrige kommuner i Norfors, sker der allerede en vis sortering af Allerøds affald, da der er indsamlingssystemer for plast, papir, glas, metal og pap.

Siden oktober sidste år har det været obligatorisk at bruge mundbind i blandt andet det offentlige rum og detailhandlen. Ønsker du, at mundbindet droppes hurtigst muligt?