16. oktober 2019
Flere af kommunens ældre vil gerne bo i mindre og centralt beliggende boliger, viser en boliganalyse. Men boliger i bymidten er dyre. Ejeren af M.D. Madsensvej 8 har tidligere ytret ønske om at rive ejendommen ned og erstatte den med et højt boligbyggeri. Men planerne for udbygningen af bymidten afventer den helhedsplan, der er under udarbejdelse. Foto: Allan Nørregaard
Flere af kommunens ældre vil gerne bo i mindre og centralt beliggende boliger, viser en boliganalyse. Men boliger i bymidten er dyre. Ejeren af M.D. Madsensvej 8 har tidligere ytret ønske om at rive ejendommen ned og erstatte den med et højt boligbyggeri. Men planerne for udbygningen af bymidten afventer den helhedsplan, der er under udarbejdelse. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ældre vil bo mindre og sammen med andre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ældre vil bo mindre og sammen med andre
Allerød - 24. april 2019 kl. 05:51
Af Anne-Mette Rasmussen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Allerød har fået analyseret, hvordan kommunens ældre ønsker at bo i fremtiden. Både kommunen og private skal byde ind, hvis ønskerne skal opfyldes, lyder vurderingen.

En analyse bestilt af Sundheds-, Velfærds- og Beskæftigelsesudvalget peger entydigt på, at mange ældre i Allerød ønsker sig en lejlighed eller et rækkehus i stedet for deres parcelhus. Mange vil også gerne flytte sammen i mere eller mindre forpligtende bofællesskaber, mens endnu flere ønsker sig en seniorvenlig bolig tæt på butikker, offentlig transport og kulturtilbud.

Analysen peger også på, at der er behov for mange flere plejeboliger og ældreboliger, da antallet af +80-årige i kommunen fordobles over de næste 10 år, skriver Frederiksborg Amts Avis.

- Vi har fået en rigtig god analyse, som peger mange år frem, og som vi i byrådet både kan bruge i dialogen med borgerne og i vores politiske prioriteringer. For det her handler først og sidst om prioritering. Hvor meget vil vi bidrage med som kommune, for eksempel med byggegrunde, og hvor meget vil vi overlade til markedet? Jeg ser som socialdemokrat mange behov hos de ældre, som det private boligmarked får svært ved at dække. Jeg mener derfor, at det er i kommunens interesse, at vi blandt andet får opført mange flere ældreboliger og seniorboliger, der inviterer til fællesskab og blandt andet forebygger den ensomhed, som er invaliderende og koster dyrt i livskvalitet. Og som i sidste ende måske også giver større udgifter til pleje og behandling, siger Jesper Holdflod Pallesen (S), der er formand for Sundhed-, Velfærd- og Beskæftigelsesudvalget.

Han synes derfor, det vil give god mening at stille byggeretter i blandt andet bymidten til rådighed for boligprojekter, som er målrettet kommunens ældre borgere.

- Hvis vi skal i mål, skal kommunen for eksempel udlægge egnede byggegrunde til ældreboliger og seniorvenlige boliger og med lokalplaner gøre det muligt at opføre seniorbofællesskaber, som er et stort ønske hos mange ældre og midaldrende borgere. Og da der ikke er mange potentielle byggefelter i kommunen, kræver det at byrådet aktivt prioriterer dem til formålet. Men det kan kun lade sige gøre, hvis den politisk vilje er til stede, og det kan jeg ærlig talt være bekymret for er tilfældet, siger Jesper Holdflod Pallesen.

I Venstre er man også glad for at have fået lavet boliganalysen, og partiet peger på, at boligudbygningsplanerne skal gentænkes, så efterspørgslen fra kommunens ældre borgere i højere grad kan imødekommes i nærområdet.

- Vi forventer, at flere og flere ønsker fællesskaber og nærhed til andre i samme alder i form af seniorbofællesskaber. Men bofællesskaber på tværs af alderstrin eller generationer er også en mulighed, hvilket giver liv og variation og mulighed for et andet værdifællesskab. Beliggenheden i forhold til blandt andet naturen, bymidten og infrastruktur er også vigtige faktorer, når ældre vælger bolig, siger Venstres gruppeformand Olav B. Christensen.

Det er en udbredt holdning blandt de ældre, der har bidraget til analysen, at de nuværende lejligheder på markedet er for dyre, uanset om man vil købe eller leje. Det vil være svært at gøre noget ved, samtidig med at man opfylder behovet for en central beliggenhed.

- Flere boliger i bymidten er et stort ønske fra mange, men kvadratmeterpriserne vil også være blandt de højeste i kommunen. Derfor mener Venstre, at boliganalysen skal være en inspirationskilde generelt til den boligudbygning, som vi ønsker i kommunen. Hidtil har vi i kommuneplanen og boligudbygningsplanen tænkt meget traditionelt på almene boliger og private boliger. I Venstre ønsker vi, at byrådet fokuserer på en større variation i det kommende boligbyggeri, så det afspejler de boligformer, som kommunens ældre borgere i endnu højere grad kommer til at efterspørge i nærområdet i fremtiden, siger Olav B. Christensen.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede