28. oktober 2020
Dæmpegård har været med i en julekalender og kan skrives tilbage til 1788. Foto: Jan F. Stephan
gallery icon

Se billedserie

Dæmpegård har været med i en julekalender og kan skrives tilbage til 1788. Foto: Jan F. Stephan
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Protest: Vil rive historiske bygninger ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Protest: Vil rive historiske bygninger ned

LAFAK opfordrer til at droppe planer om at rive Dæmpegård ned

Opdateret 22. maj 2020 kl. 16:18
Allerød Nyt - 22. maj 2020 kl. 10:53
Af Jens Berg Thomsen

Ifølge Lokalhistorisk Arkiv og Forening i Allerød Kommune, LAFAK, vil Skov- og Naturstyrelsen rive den historiske skovridergård Dæmpegård ned. Det har fået foreningen sammen med Museum Nordsjælland til at sende en indsigelse ind til styrelsen.

"Dæmpegård er en af Allerød Kommunes fremmeste kulturhistoriske klenodier, der samtidig er placeret i et område af kommunen med et helt særligt og enestående kultur- og naturhistorisk miljø," skriver foreningen i sin indsigelse.

Bygningerne har fungeret som skovriddergård i mere end 200 år, siden 1788, skriver foreningen. Den henviser også til en kendelsesprotokol fra 1944, der forbyder ombygning og genopførsel af bygningerne uden myndighedernes tilladelse.

"Skov- og Naturstyrelsen er selv vel vidende om ejendommen og områdets store værdi. For som det fremgår af en af Naturstyrelsens egne guider til naturoplevelser, hvor Dæmpegård er gengivet på et kort som en seværdighed: "Dæmpegård er en flot vedligeholdt gulpudset bindingsværkshus, der fungerer som skovløbergård. Hvis Dæmpegård ser bekendt ud, er det måske fordi den har tjent som kulisse i TV-julekalenderen Jul i Valhal.

Gården ligger lige op til Dæmpegårdssletten, som køer grænser ved om sommeren"," skriver foreningen, der opfordrer til, at der bliver tænkt "i fællesskab" over, hvordan bygningerne kan reddes. Ifølge LAFAK kan det ske ved, "at Skov- og Naturstyrelsen og Allerød Kommune i samarbejde med fx Kongernes Nordsjælland, Friluftsrådet, Naturfredningsforeningen, Region Hovedstaden, Nabokommuner, Foreninger og Fonde igangsætter en fælles indsats med henblik på dels at bringe bygningerne i den stand, de fortjener, og dels anvende Dæmpegård som en aktivt Kulturhistorisk Naturcenter både for nærområdet, for sammenhængen til kongernes Nordsjælland og for de mange naturelskere, der benytter området."

Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?