13. august 2020
Modelfoto: Adobe Stock
Modelfoto: Adobe Stock
Foto: JeanLuc - stock.adobe.com
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Gyllestank i Blovstrød

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Gyllestank i Blovstrød
Allerød Nyt - 08. april 2020 kl. 19:57
Af Svend SideniusSjælsøparken 32Allerød
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

debat Selv tre uger efter at landmanden fra Frederikssund udbragte gylle på marken mellem Kongevejen, Sortemosevej og skoven ramte stanken en stor del af Blovstrød.

Allerød Kommunes politikere opfordres til at gribe ind og enten fjerne denne årlige plage for næsten 3.000 Allerød-borgere, eller at reducere stanken. Vores lokalpolitikere må ændre den foreliggende aftale 2018-23 med en økologisk landmand fra Frederikssund.

Der findes flere muligheder for at reducere stanken. De bruges andre steder i Danmark. Der kan f.eks. tilsættes det miljøvenlige Active NS til gyllen eller gyllen kan køres gennem en si inden udbringning. Endelig er der mulighed for helt at fjerne stanken ved at bruge kunstgødning i stedet for gylle. Det kræver at kommunens krav om økologisk dyrkning af området ændres.

Gyllen blev i år bragt ud tirsdag den 17. marts lige efter en længere periode med meget nedbør. Marken vurderes derfor at være vandmættet og gyllen kunne ikke sive ned i jorden. Følgende billede blev taget to tørvejrsdage efter udbringningen.

Udover at man ikke kunne være udenfor eller lufte ud i flere dage efter udbringningen, så er stanken dukket op med jævne mellemrum i en periode på 3 uger efter udbringningen. Delområder af Blovstrød har været ramt, afhængig af vinden.

Selv den 7. april stank der om morgenen i området fra Kongevejen og helt ned til bunden af Vindbygårdsvej i den østligste del af Blovstrød.

Helt tilbage til 2002 omtaler en formiddagsavis en professor der har forsket i sundhedsskader på grund af gylle. Han nævner følgende helbredsrisici som følge af gyllespredning: Slimhindeirritation i øjne, næse, svælg og bronkier. Desuden symptomer i form af hovedpine, træthed, kvalme, koncentrationsbesvær og ikke sjældent diarré. Kroniske helbredseffekter er risiko for astma og kronisk ledsygdom.

Kunne vores lokalpolitikere ikke snart gøre en indsats for at fjerne eller reducere denne plage for næsten 3.000 Allerød-borgere?

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?