18. september 2020
'Kortere indlæggelser og markant flere ældre borgere med komplekse forløb giver et øget pres på de kommunale døgnpladser og øvrige kommunale sundhedsopgaver,' lyder det blandt andet fra borgmestrene i brevet til regionsrådsformanden.
'Kortere indlæggelser og markant flere ældre borgere med komplekse forløb giver et øget pres på de kommunale døgnpladser og øvrige kommunale sundhedsopgaver,' lyder det blandt andet fra borgmestrene i brevet til regionsrådsformanden.
Foto: Tyler Olson
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Borgmestre bekymrede over pres på hospitalssenge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgmestre bekymrede over pres på hospitalssenge

Allerøds borgmester er medunderskriver på nyt brev, hvori nordsjællandske borgmestre udtrykker bekymring for nyt pladsanalyse på det kommende hospital i Hillerød

Allerød Nyt - 21. januar 2020 kl. 18:30
Af Mette Dolmer Thygesen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Allerøds borgmester Karsten Längerich er blandt otte borgmestre, som i et brev til regionsrådsformanden udtrykker bekymring over den nye analyse af sengepladserne på det kommende Nyt Hospital Nordsjælland.

Kommunerne frygter især, at de vil stå med syge og ældre, som bliver udskrevet tidligere end før fra hospitalet, skriver de:

"Kortere indlæggelser og markant flere ældre borgere med komplekse forløb giver et øget pres på de kommunale døgnpladser og øvrige kommunale sundhedsopgaver. Det er en udvikling, vi har kunnet konstatere de seneste mange år, og kapaciteten er i dag allerede spændt til bristepunktet," skriver borgmestrene i brevet, som udover regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen også er stilet til sundhedsudvalgsformand Christoffer Buster Reinhardt.

Ufinansieret opgave

Kommunerne frygter, at det i sidste ende vil være kommunerne, som står for at tage sig af de patienter, som skal udskrives hurtigere for at hospitalet får plads til at tage sig af nye, der skal indlægges:

"Dels er den vækst, vi imødeser for de 80+-årige de kommende år, langt større end den hidtidige vækst, dels har de seneste års udvikling medført en stor ufinansieret opgaveflytning af både pleje- og behandlingsopgaver til kommunerne. En udvikling der ikke kan fortsætte," skriver borgmestrene.

Borgmestrene stiller også spørgsmålstegn ved, om den tid, patienterne er indlagt, kan sættes så meget ned, som analysen peger på, at den skal, for at hospitalet har sengepladser nok:

"I disponeringsforslaget fra 2016 (...) forudsættes en gennemsnitlig indlæggelsestid på 2,0 dage. Hermed skal der ske et fald fra 2,8 dage i 2018 til 2,0 dage i 2024 – altså en reduktion på ca. 30 pct. på blot fem år - hvilket igen stiller større krav til kommunerne. Dette skal ses i sammenhæng med, at gennemsnittet for hele landet og Region Hovedstaden i 2018 var på 4,4 dage. Vi er i lighed med analysen bekymrede for, hvorvidt den planlagte nedbringelse af indlæggelsestiden er realistisk og økonomisk holdbar for kommuner og region, og vi efterspørger derfor en yderligere undersøgelse heraf," skriver borgmestrene og fortsætter:

"I dag er der borgere, der udskrives fra hospital, som har brug for yderligere eller længere hospitalsbehandling og derfor hurtigt genindlægges. Det har ikke kun store konsekvenser for borgerne, men giver også unødvendige ekstra udgifter for det samlede sundhedsvæsen".

Presser kommunerne

Der er ældre patienter, som burde være blevet længere på hospitalet for yderligere behandling, på midlertidige døgnpladser, har det store projekt 'Tværsektoriel Stuegang' senest vist:

"Det presser allerede i dag det nære sundhedsvæsen i kommunerne både fagligt og økonomisk," lyder det fra borgmestrene i brevet, hvor de også understreger, at der skal afsættes penge til det, hvis kommunerne skal klare flere opgaver med plejekrævende borgere.

Borgmestrene understreger, at hvis der skal ændres i hospitalets optageområde, så for eksempel borgere fra Allerød Kommune bliver tilknyttet et andet hospital end det nye i Hillerød - så vil de gerne inddrages i beslutningerne:

"Det er af stor betydning for os, at der ikke ændres i optageområdet uden en aktiv involvering af kommunerne. Det er væsentligt for vores borgere, at de ved hvilket sygehus, de hører til, og at de ikke får yderligere længere vej til behandling," skriver de.

Borgmestrene er også bekymret over, at analysen alene ser på udviklingen frem mod åbningen af hospitalet i 2024:

"Det betyder, at den ikke forholder sig til kapacitetsbehovet efter 2024, hvor vi som bekendt forventer et yderligere demografisk pres på sundhedsvæsenet," skriver borgmestrene.

Foruden Allerøds borgmester står borgmestrene fra følgende kommuner bag brevet: Frederikssund, Fredensborg, Gribskov, Halsnæs, Helsingør, Hillerød og Hørsholm.

Er du klar til at bære mundbind, når du skal handle ind?