10. april 2020
Der var pænt fyldt op i den store sal på biblioteket i Lillerød, da kommunen havde indbrudt til bydelsmøde.
Der var pænt fyldt op i den store sal på biblioteket i Lillerød, da kommunen havde indbrudt til bydelsmøde.
Foto: Jens Berg Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Borgerne var kritiske over for lys og højder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgerne var kritiske over for lys og højder

Mange spørgsmål til bydelsmøde i Lillerød

Allerød Nyt - 14. januar 2020 kl. 11:30
Af Jens Berg Thomsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der var pænt fyldt op i den store sal på biblioteket i Lillerød, da kommunen havde indbrudt til bydelsmøde. Mødet var ét af i alt tre, for også Lynge og Blovstrød skal have besøg af byrådspolitikerne.

Det var især placering af boliger i bymidten, der optog borgerne. Navnligt planer om boligbyggeri i op til 20 meters højde ved Q8-tanken og den tidligere Fakta optog mange og kastede også mange spørgsmål af sig.

"Hvordan vil I forsvare at bygge så højt lige ved stationen, der er bevaringsværdig?", spurgte én borger og høstede noget der lignede aftenens største bifald.

En anden borger henviste til Hillerød, hvor der er skudt nyt etagebyggeri op lige ved byens station.

"Nu siger I, at I vil bygge så højt her i Allerød også. Jeg er bange for, at I ødelægger vores bymidte, hvis I gør det," sagde en anden borger.

"Brug for mindre boliger"

Mødet var bygget sådan op, at formændene for henholdsvis teknik-, erhverv-, plan- og miljøudvalget, børne- og skoleudvalget, kultur- og idrætsudvalget og sundheds-, velfærds og beskæftigelsesudvalget var til stede ved mødet med en håndfuld af de menige udvalgsmedlemmer.

Og førstnævntes formand, Miki Dam Larsen (S), var en populær mand at stille spørgsmål til undervejs på mødet. Han svarede også på det med det 20 meter høje byggeri:

"Jeg tror ikke bare selv, at vi skal tillade en vis højde. Det er også det råd, vi får fra fagfolk, at det er en god idé at give lov til at bygge i højden. Det gør også, at en bygherre kan gøre et nybyggeri mere rentabelt, og det åbner også for, at vi kan få flere mindre boliger, som vi har et stort behov for i Allerød," sagde Miki Dam Larsen, der også henviste til, at byggeriet i 20 meters højde kommer til at ligge, hvor terrænet skråner.

"Derfor vil det ikke blive oplevet som værende 20 meter højt," sagde han.

Der var også spørgsmål til lyset på fodgængerovergangen ved stationen, der var for mangelfuldt, mente en borger. Her mente Miki Dam Larsen, at lyset kunne bruges til at "nudge" en bestemt adfærd.

Et andet spørgsmål gik igen på boligplanerne for Allerød Kommune, og en borger ville vide, "hvorfor I (politikerne, red.) absolut vil al den vækst".

Til det svarede borgmester Karsten Längerich (V), at det var et legitimt synspunkt at have, men at diskussionen som sådan ikke var partipolitisk, men at politikerne og udvalgsformændene var med på mødet for at repræsentere det samlede byråd.

Nyt plejecenter i 2024

Formand for sundheds-, velfærds og beskæftigelsesudvalget Jesper Holdflod Pallesen (S) fortalte på bydelsmødet om kommende ældreboliger.

"Vi tager snart hul på et nyt demenscenter ved Skovvang, og vi får brug for flere plejepladser i det hele taget. Det er jo ikke noget, der kommer som en overraskelse for os, men det er noget, der er med i vores planlægning," sagde Jesper Holdflod Pallesen.

"I 2024 skal vi igen gerne have et nyt plejecenter stående klar for at kunne følge med," sagde han også.

Nikolaj Bührmann (SF), der er formand for børne-skoleudvalget, blev spurgt til kommunens beslutning om at give skoleklasser bærbare computere - såkaldte 'Chromebooks'.

"Hvorfor skal de have dem, når de ikke engang kan læse en bog," ville en borger vide.

"Vi er optaget af, at Chromebooks'ene bliver brugt pædagogisk og didaktisk og bliver brugt til det eksperimenterende. Verden bliver også mere og mere digital, og derfor skal de også lære at bruge det," sagde Nikolaj Bührmann.

Den generelle status i kommunen er god, lod borgmester Karsten Längerich vide.

"Allerød har den største befolkningstilvækst i landet, og det betyder også, at boligpriserne stiger, og det er godt, for så bliver folk ikke insolvente. Men det betyder også, at vi får brug for mindre boliger fremover, for den største befolkningstilvækst oplevede Allerød tilbage i 1965-1975, det betyder også, at de, der flyttede ind i husene dengang, måske begynder at lede efter noget mindre," sagde han.

"Vores bymidte er vigtig, for det betyder noget, at der er en anledning til at komme derhen, hvis folk skal bruge den, og bymidter er vigtige for at bevare et godt lokalsamfund," sagde han blandt andet.

Lokalplanen for Lillerøds bymidte er i høring frem til den 21. februar. 15. januar kl. 17-19 er der nyt bydelsmøde på Blovstrød Skole i festsalen, og 22. januar klokken 17-19 er det på Lynge Skole.