24. oktober 2021
Små censorer har i en periode været sat på 50 kommunale affaldscontainere. Pressefoto: Gate 21
Små censorer har i en periode været sat på 50 kommunale affaldscontainere. Pressefoto: Gate 21
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sensorer på affaldscontainere gør indsamling af affald mere effektiv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sensorer på affaldscontainere gør indsamling af affald mere effektiv

Sensorer på affaldscontainere kan reducere kommunernes tømning af affaldscontainere med 70 procent. Det viser en test af dynamisk indsamling af affald foretaget i Albertslund

Albertslund Posten - 22. juni 2021 kl. 08:14

Med små sensorer på de kommunale institutioners affaldscontainere har Albertslund kommune, Ressourceindsamling A/S og DOLL Living Lab testet dynamisk affaldsindsamling på samtlige af kommunens kommunale adresser.

En sensor placeret på undersiden af hvert containerlåg har, ved at måle højden i containeren, registreret mængden af affald.

Med data fra sensorerne har Ressourceindsamling A/S via ruteplanlægningsværktøjet RenoWeb kunnet planlægge chaufførernes ruter langt mere effektivt.

Teknologien har reduceret Albertslund kommunes tømninger af affaldscontainere på de kommunale institutioners adresser med 70 procent. Det oplyser Gate 21 i en pressemeddelelse.

Sensorer på 50 containere

Projektet har kørt siden 11. januar 2021. Omkring 50 kommunale institutioner har haft sensorer på i alt 250 papir-, plast-, glas- og metalcontainere. De foreløbige resultater af projektet viser, at sensorteknologien både har betydet færre overfyldte og færre halvtomme containere.

"Før kørte vi jo bare som perler på en snor. Med sensorer som fortæller hvor meget affald, der er i containerne, undgår vi at tømme beholdere, som kun er kvart eller halvt fyldte. Vores dieselbiler sviner dermed ikke mere end højst nødvendigt, og vi generer borgerne mindst muligt", fortæller Kim Wagner, direktør i Ressourceindsamling A/S.

Ingen overfyldte containere

"Siden sensorerne er kommet op, har der hverken været overfyldte containere eller tømninger af halvtomme containere, som jo er spild af ressourcer. Det er blevet nemmere for os, og det er også godt for miljøet", siger Bettina Taulan Nielsen, leder i Børnehuset Stensmose i Albertslund.

Albertslund kommune har i løbet af projektet foreløbigt registreret 50 procent færre overfyldte containere.

"Vi oplever, at institutionerne har fået en bedre service. De er mere tilfredse og mere motiverede til at sortere, så vi får mere til genanvendelse", fortæller Birte Kvamm, miljømedarbejder hos Albertslund kommune.

Store sidegevinster

Reduktionen i antallet af tømninger betyder, at renovationsbilerne udleder mindre CO2, fordi de kører færre kilometer og bruger mindre brændstof. Med færre kørsler vil borgerne opleve mindre støj fra bilerne og færre trafikgener, ligesom der vil være mindre slid på vejene. Teknologien kan sandsynligvis overføres til eksempelvis boligforeninger, rækkehuse og lignende.

brie


KONTAKT OS

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?