24. juni 2021
Transportminister Benny Engelbrecht: "Jeg er meget begejstret for alt, også selvkørende busser, der kan løfte den kollektive trafik og få folk til at stille bilen".
gallery icon

Se billedserie

Transportminister Benny Engelbrecht: "Jeg er meget begejstret for alt, også selvkørende busser, der kan løfte den kollektive trafik og få folk til at stille bilen".
Foto: Rasmus Degnbol
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Erfaringer med selvkørende minibus kan bruges i Hersted Industripark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Erfaringer med selvkørende minibus kan bruges i Hersted Industripark

Albertslund og Gladsaxe kommuner har indgået et samarbejde med DTU, IBM, Noibina Danmark, RUC og DTU

Albertslund Posten - 14. maj 2021 kl. 06:14
Af Jørgen Brieghel

"Der er spændende perspektiver i at det rykker sig, så vi er klar med førerløse shuttles når letbanen kører i 2025, så kan vi klogt få passagerne hele vejen ud, hvor de skal hen. Det vil være et stærkt alternativt til bilen, så vi kan finde en grønnere vej, der samtidig kan hjælpe til mindre trængsel på vejene."

Det siger borgmester Steen Christiansen (S), efter at han sammen med bl.a. transportminister Benny Engelbrecht deltog i præsentationen af en førerløs minibus - en såkaldt shuttle - hos DTU i Lyngby forleden.

Her kan studerende og ansatte på DTU i Lyngby køre med en selvkørende shuttle, når de skal fra A til B på campus. Til gengæld skal de dele deres oplevelser i shuttlen med projektgruppen bag, så vi i fremtiden bedst muligt kan integrere den selvkørende teknologi i den kollektive trafik.

Spændte på testen

"Vi har været spændte på at få lov til at teste shuttlen, så vi i fremtiden kan give borgerne en ekstra service i den kollektive trafik. Vi forestiller os, at den selvkørende shuttle er et godt supplement til eksempelvis den kommende letbane i hovedstadsområdet. Med shuttlen kan passagerne komme det sidste stykke fra stationen til arbejde, studie eller hjem," siger Kenneth Jørgensen, seniorprojektleder for LINC i Gate 21.

Foruden partnerskabet Gate 21 er Albertslund Kommune, Gladsaxe Kommune, Nobina Danmark, IBM Danmark, RUC og DTU med i projektet. Partnerne begynder nu at indsamle data fra passagererne på DTU.

Testpassagerer skal dele oplevelser

Studerende og ansatte kan tilmelde sig som testpassagerer. Det betyder, at de gennem testperioden frem til sommeren 2021 kan benytte shuttlen gratis og skal svare på en række spørgeskemaer, som blandt andet RUC og DTU står bag:

"Vi har brug for at undersøge, hvordan samspillet er mellem mennesker og den selvkørende teknologi. Hvordan tager vi imod den? Føler vi os trygge? Fungerer transportformen i vores hverdag?," siger Hannah Villadsen, PhD og Postdoc ved Institut for Mennesker og Teknologi på RUC og fortsætter:

"Testen på DTU er selvfølgelig en lidt 'kunstig virkelighed', da vi ikke må køre så hurtigt, og fordi der er en steward ombord. Men testpassagernes input er væsentlige for at forstå, hvordan vi kan bruge teknologien i fremtiden."


KONTAKT OS

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?