28. september 2021
Arkiovfoto fra en tidligere undersøgelse af fiskelivet i Store Vejleå.
Arkiovfoto fra en tidligere undersøgelse af fiskelivet i Store Vejleå.
Foto: Jørgen Brieghel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Lad os få mere natur og flere fisk i åen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Lad os få mere natur og flere fisk i åen
Debat Albertslund Posten - 02. august 2021 kl. 09:29
Af Christian Skou Larsen, SF Vallensbæk, Özdes Newroz Durukan, SF Høje Taastrup, Sami Deniz, SF Ishøj og Vivi Nør Jacobsen, SF Albertslund.

Åbent brev til borgmesteren:
Kære borgmester Steen
Albertslund har sammen med tre andre kommuner en skøn ådal langs med Store Vejleå. Men både åen og gåruten, der løber langs store dele af den, lever et lidt ærgerligt liv. Igennem mange år har ildsjæle ellers arbejdet for at få lagt noget af åens løb om, og givet laksefiskene gode levevilkår. Vi synes, at det er på tide, at sikre projektet helt og fuldt og bakke op om de frivilliges arbejde ved politisk sikre rammerne.

Sagen er, at laksefiskene har svært ved at passere fra Køge Bugt op til Store Vejleå og leve i åen. En del af forklaringen er, at vi har sat spærringer op og gjort åløbet meget effektivt fordi, vi har brug for åen og søerne i Vallensbæk til at lede regnvand væk, og det er vi jo alle taknemmelig for. Men vi kan godt både have en skøn å og et effektivt vandaflednings/spildevandssystem – og det siges da også, at du og borgmestrene fra Vallensbæk, Ishøj og Høje Taastrup har givet hinanden håndslag på, at sætte penge af til projektet. Det er vist noget med, at der mangler lidt og der skal søges fonde. Det håber vi kan lykkes, for når vi cykler langs åren, kan vi se, at der ikke er sket ret meget endnu, og derfor kommer vi med dette lille opråb til dig og dine kolleger. Vi synes nemlig, at naturen fortjener et bedre åløb, men det gør de 120.000 mennesker, der bor i vores fire kommuner Høje Taastrup, Vallensbæk, Ishøj og Albertslund, også.
Et lidt omlagt åløb vil give mere liv i åen til gavn for både laksefisk, planter, vanddyr, men vi mennesker vil også kunne glædes over, at de rekreative omgivelser langs åen får et løft.
Vi drømmer om et åløb, der strækker sig hele vejen fra Porsemosen ved Snubbekorsvej i Høje Taastrup, under Vikingebroen og videre gennem Albertslund, forbi søerne i Vallensbæk og videre gennem Ishøj til Køge Bugt.

Vi håber, at du og dine borgmesterkolleger vil vende tilbage os og fortælle, at vi sparker en åben dør ind. For så er det jo bare af få givet grønt lys for et projekt, som ildsjæle fra Naturgruppen, Arbejdsgruppen for Store Vejleå under Friluftsrådet, folk i og bag I/S Vallensbæk mose og sikkert også en række andre, har arbejdet på og lagt planer for. Vores ærinde med dette brev er, at give en hånd i ryggen til både de frivillige kræfter, der har arbejdet på projektet i årevis, og til jer, der sidder med retten til at spille ud i de snarlige budgetforhandlinger.
Nu ved du og borgmesterkollegerne i kommunerne langs Store Vejleå i hvert fald, at vi bakker op.


KONTAKT OS

Stemmer du til kommunalvalget i år?