4. juni 2020
Lækagen i et gårdhus i Margerittens kvarter. Privatfoto
gallery icon

Se billedserie

Lækagen i et gårdhus i Margerittens kvarter. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Alt mandskab sat ind på at finde stort hul i fjernvarmenettet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Alt mandskab sat ind på at finde stort hul i fjernvarmenettet

Varmeværket kom på overarbejde i bededagsferien

Albertslund Posten - 19. maj 2020 kl. 08:56
Af Jørgen Brieghel
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der er konstant et vandtab fra fjernvarmenettet under Albertslund, men onsdag før Store Bededag steg vandtabet så meget, at alt disponibelt mandskab nærmest i døgndrift blev sendt ud for at finde hullet i ledningerne.

Op imod 200 m³ fjernvarmevand skulle der påfyldes ledningsnettet i døgnet. Et eller andet sted var der et hul i ledningerne, hvor der røg mere end to liter grønt fjernvarmevand ud hvert sekund. Det er næsten ti gange så meget vand, som der normalt ryger ud af utætheder i hele ledningsnettet. Der er ca. 380 km fjernvarmerør under Albertslund.

Det oplyser Niels Hansen, Albertslund Forsyning.

"Samme dag som problemet opstod var der ved et uheld sendt en såkaldt koldprop ud i fjernvarmenettet. En koldprop er en mængde af væsentligt koldere vand (45 grader) end normalt, hvilket kan få fjernvarmeledningerne til at trække sig sammen - og derved forårsage utætheder. Så man havde en fornemmelse for hvad der kunne være sket", siger Niels Hansen.

Ledt og ledt

Der blev ledt og ledt onsdag. Eftersøgningen fortsatte torsdag og der blev sendt sms'er ud til varmebrugerne om lækagen med opfordring til at holde øje og give besked døgnet rundt, hvis man kunne se eller høre fjernvarmevand der løb. Et mindre brud blev på den måde opdaget efter en tilbagemelding til varmeværket, men det var ikke den, der var skyld i det store varmetab. Der blev termograferet. Der blev brugt temperaturmålere. Der blev kigget efter grønt vand i regnvandsledninger og i brønde, m.m., men lige lidt hjalp det.

"Varmeværket var presset, idet vandbehandlingsanlægget ikke kunne følge med. VEKS måtte hjælpe med såkaldt spædevand, hvor ilten er fjernet så fjernvarmeledningerne ikke ruster. Hvis der skulle påfyldes rent postevand i ledningsnettet, så kunne det betyde store skader på ledningerne", fortæller Niels Hansen, Albertslund Forsyning.

Ny taktik

Store Bededag skiftedes taktik - og varmeværkets ansatte begyndte at afkoble og inddele ledningsnettet i mindre områder for den måde at spore sig ind på lækagen. Nye sms'er til alle, med advarsel om at arbejdet kunne få indflydelse på fjernvarmen, blev sendt ud. I fase fire af operationen, lørdag aften, kunne man konstatere, at lækagen var i et nyt lavtemperaturnet, der skal forsyne gårdhusene i Albertslund Vest.

"Yderligere opsplitninger indsnævrede lækagen til Margerittens Kvarter. Mange af boligerne er i dag tomme på grund af renoveringen - og til sidst lyttede en af værkets erfarne medarbejdere sig frem til at fjernvarmevandet fossede ud i en kloakbrønd. Og lækagen kunne spores tilbage til under et tomt gårdhus. Fjernvarmeledningen blev presset sammen under huset og lækagen var stoppet", siger Niels Hansen.

Nyt net i brug

Om onsdagen var et nyt ledningsnet i Albertslund Vest taget i brug. For at beskytte de flotte egetræer på, ja, Egelundsvej, hvor fjernvarmeledningerne ellers skulle have været placeret, havde man besluttet at skyde dem under nogle af gårdhusene i Margerittens Kvarter. Under det ene hus var den nye fjernvarmeledning skudt ind i en kloakledning af beton og var gået i stykker. Ledningen var så ny, at den endnu ikke var afleveret fra entreprenøren til varmeværket.

"Store Bededagsferien blev således ikke til så megen afslapning for en stor del af værkets medarbejdere. Men værket takker for de tilbagemeldinger de modtog og for forståelsen blandt byens borgere", slutter Niels Hansen, Albertslund Forsyning.


KONTAKT OS

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?