20. oktober 2021
Der skal plantes flere træer i de kommende år, mener Povl Markussen, leder af Agenda Center Albertslund. Her gør han selv alvor af sagen.
Der skal plantes flere træer i de kommende år, mener Povl Markussen, leder af Agenda Center Albertslund. Her gør han selv alvor af sagen.
Foto: Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Agenda Centeret: 20’erne er træernes årti i Albertslund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Agenda Centeret: 20’erne er træernes årti i Albertslund

I anledning af nytåret og begyndelsen på et nyt årti har Povl Markussen fra Agenda Centeret kigget i krystalkuglen. Han giver her bud på de fremtidige klima-udfordringer

Albertslund Posten - 07. januar 2020 kl. 10:29
Af Jørgen Brieghel

Der var en gang, hvor verden kunne komme klimaforandringerne i forkøbet med sol, vind og vand. Men vi forpassede vores chance. Vi var for langsomme. Vi udviste ikke rettidig omhu, da muligheden bød sig. Så nu er klimaforandringerne her, og med dem er vores opgave blevet større og mere kompliceret. Nu skal vi både omstille til vedvarende energi, trække CO2 ud af atmosfæren og håndtere klimaforandringerne med stigende temperaturer og vildere vejr, med ekstrem tørke og mere vand – masser af vand.

Biodiversitetskrise

Dertil kommer at klimaforandringerne også udfordrer naturen omkring os. Med ændrede temperaturer, tørke- og nedbørsperioder forandres vilkårene for, hvad der kan leve og gro, for hvad vi kan dyrke og leve af. Kombineret med at flere områder opdyrkes og sprøjtes med alskens former for pesticider, betyder det, at naturen, vores livsgrundlag forarmes. At vi undergraver naturens mangfoldighed, at vi gør vores livsgrundlag mindre robust. Ja faktisk er det så slemt, at mange forskere snakker om, at vi står i en biodiversitetskrise, der er større og mere alvorlig end klimakrisen. Arter uddør med en hidtil uset hastighed. Og i modsætning til klimaforandringerne, der trods alt kan håndteres, står en uddød art ikke til at genoplive. Og tager man led ud af naturens fødekæde, er kæden ikke længere en kæde. Resultatet kan blive uoverskueligt og kaotisk. Det er alt sammen virkelige problemstillinger lige nu! Derfor ser vi ind i et nyt årti, der står i klimakrisens og biodiversitetskrisens tegn.

Der findes løsninger

Således opmuntret, er der heldigvis også løsninger. Men de kommer ikke af sig selv. Vi skal ville dem, og ikke ignorere dem, som vi gjorde, da vi havde chancen for at klare klimaudfordringerne med vedvarende energi. En af de helt afgørende løsningerne er træer. Ganske almindelige træer – men rigtig rigtig rigtig mange af dem. Træer har mange gode egenskaber. De binder atmosfærens CO2 og forebygger derfor en eskalering af klimaforandringerne. De skaber både rent grundvand og fordamper en masse vand, så byen køles og vandet ikke skal håndteres i kloakker. Endvidere skaber de en lisende skygge, og de er gode for både krop og sjæl. Så meget for klimaet. Men træer er også afgørende for biodiversiteten. Både levende og døde træer er levested for myriader af små og store organismer. Det er der, det hele starter. Træer og planter opsamler solens energi gennem fotosyntesen og stiller den til rådighed for alle andre organismer. Træer og planter er fødekædens fundament. De er motoren i naturens kredsløb. Derfor skal vi have mange flere af dem. Og i Agenda Centeret arbejder vi sammen med Naturgruppen på, at vi i 2020’erne skal have 500.000 nye træer i Albertslund. Jo før jo bedre. For klimaets, biodiversitetens og vores allesammens skyld.

Plant flere træer

500.000 er nærmest uoverskuelig mange, men det er ikke umuligt, og vi opfatter det som en bunden opgave. Det er vores nødvendige bidrag. Det er ikke bare alle de andre, dem i Tåstrup, Tønder og Tørring, der skal plante træer. Ej heller dem i Tyskland, Tunesien og Thailand.
Vi skal gøre, hvad vi kan, her hvor vi er – her hvor vi bor og har ansvaret. Derfor vil vi gerne opfordre alle til at sætte et lille træ, et stort træ eller bare en busk i haven. Alt efter hvad der er plads til.

Vær fortaler for at få plantet flere træer i jeres boligområde. Og lad mest mulig af de døde planter og træer ligge tilbage i haven, for så vil de i mange år stadig holde på CO2 og være til gavn og glæde nederst i fødekæden. Vi er i en god dialog med kommunen om at få flere træer på vores fælles kommunale arealer, parker, veje, stier, rabatter. Og så er der Vestskoven. Der er plads til mange flere træer i Vestskoven - og skovens folk er selvfølgelig interesseret i flere træer. I første omgang har vi aftalt med dem, at få tilplantet et areal på 1,4 hektar ved Herstedhøje. I alt skal vi bruge over 100 hektar. Så der er lang vej endnu, men med 1,4 hektar er vi i gang. Så tager vi den derfra. Fra træ til træ. Fra hektar til hektar.

Træer er vores venner

Selvom der skal mere end træer til for at håndtere klima- og biodiversitetskrisen, er træerne en helt afgørende del af løsningen. Se derfor på træer med friske øjne. Træer er vores venner. Vi klarer os ikke uden dem. De er helt nødvendige for os – og hjælp derfor med at vi får ekstraordinært mange nye træer i 2020’erne. På forhånd tak!
Povl Markussen, Agenda Centeret


KONTAKT OS

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?