17. august 2017
Børnebørnene er vilde med 1:1 kopien af Skuldelev 1 - i dag er det dog kun Inge Alstrup og Freddy Avnby som er gået ombord.
gallery icon

Se billedserie

Børnebørnene er vilde med 1:1 kopien af Skuldelev 1 - i dag er det dog kun Inge Alstrup og Freddy Avnby som er gået ombord.
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Video: Vikingernes gigantiske skibe er for store og små

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Video: Vikingernes gigantiske skibe er for store og små
Oplev - 31. marts 2017 kl. 09:37
Af Julie Grothen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der er flere grunde til, at arkitektparret Inge Alstrup og Freddy Avnby fra Køge er begejstrede gæster på Vikingeskibsmuseet og vender tilbage igen og igen.

arrow Læs også: Video: Tissø giver et vingesus af fortiden

En af grundene er de fire børnebørn på mellem to og syv år. En anden er arkitekturen. Og så er der historien.

For på Vikingeskibsmuseet er der både gode historier at fortælle med udgangspunkt i de fem 1000 år gamle Skuldelev-skibe, her er plads til at løbe rundt og ikke mindst mulighed for selv at røre og endda hjælpe til med at flette pil, lave tov, eller måske smede jern, hvis du kommer, når de arbejdende værksteder har åbent i sommermånederne.

- Det er virkelig et arbejdende museum - en rigtig lille landsby, siger Inge Alstrup.

- Vi kan også lide at tage børnene med på Kronborg og Frederiksborg Slot. Det er jo danmarkshistorie, siger hun.

Vi anbefaler
Hvilken oplevelse vil du anbefale?Det spørgsmål stiller vi jer læsere.Denne gang: arkitekterne Inge Alstrup og Freddy Avnby fra Køge.

På vej mod betonhallen, hvor de fem Skuldelev-skibe er udstillet, går vi hen over trædækket, hvor de åbne værksteder ligger, og hvor der om sommeren er alskens aktiviteter. Her kan man også slå sig ned og nyde sin medbragte mad, eller man kan besøge caféen, som har ladet sig inspirere af vikingernes kost og serverer retter som fladbrød med gris og ramsløgpølser.

Inge Alstrup har et særligt forhold til museets hovedattraktion: Skuldelev-skibene. Hendes far var også arkitekt og med til at tegne et projekt, som skitserede, at skibene skulle udstilles ved Skuldelev, hvor de blev fundet i 1962. Som stor skolepige var hun derfor med ude og se arkæologernes arbejde med at bevare det gigantiske fund af de fem skibe. Projektet, som hendes far var med til at tegne blev dog aldrig realiseret, i stedet kom museet til at ligge her i Roskilde.

Inge Alstrup og Freddy Avnby er begge arkitekter, og også med deres faglige viden holder de af Vikingeskibsmuseet.

- Det er et hovedværk. Det er noget af det første nybrutalisme, der blev skabt i Danmark, siger Inge Avnby om det massive betonbyggeri med de store panoramavinduer ud mod fjorden, som gør selve bygningen til een stor montre. Bygningen blev som bekendt fredet i 1997, og der arbejdes nu på at finde ud af, hvordan den kan sikres mod fremtidige storme. For det er et museum i vandkanten.

Og Freddy Avnbys yndlingssted på museet er netop udsigtsstedet, hvor han kan skue ud over de fem skibe og få fornemmelsen af, at de ligger og duver på vandet.

- Her fornemmer du virkelig, at du sejler. De sorte linjer og vandet udenfor. Det er det allerfineste sted at stå, siger Freddy Avnby

Nede i den brede brystning af beton kan man læse en tekst om hvert enkelt af de fem skibe i hallen og se billeder, hvor de respektive kopier af hver enkelt er til søs.

- Der er noget eventyragtigt over vikingerne, og når man står her, kan man se, at det rent faktisk er virkeligt. Det er ikke bare en saga, siger Freddy Avnby og tilføjer:

- Skibene var jo den tids lastbiler.

  • Vikingeskibsmuseet ligger Vindeboder 12, 4000 Roskilde.
  • Er du med offentlig transport kan du tage bus 203 fra Roskilde Station.
  • Cyklister, der vil ud på en udflugt, kan køre ad Cykelrute 40 - Fjordstien.

Du kan få et smugkik på museet i videoen.

E-avis

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk