23. oktober 2017
Det plejer at være et hit, når børnene til Madevent for børn får mulighed for at puste en griselunge op. Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Det plejer at være et hit, når børnene til Madevent for børn får mulighed for at puste en griselunge op. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Madevent for de små: Det skal være den rigtige pølse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Madevent for de små: Det skal være den rigtige pølse
Oplev - 13. oktober 2017 kl. 10:49
Af Britt Nielsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der bliver brug for alle sanser, når fire hold børn og deres følgesvende besøger Slagteriskolen på ZBC Roskilde i efterårsferien. Det er skolen selv, som står bag arrangementet Madevent for børn.

arrow Læs også: Otte forslag til efterårsferie med gys, gru og detektivopgaver

- Der er mange, der kender os som Slagteriskolen ude i byen, men ikke har været her. Vi vil gerne vise skolen frem og være en del af aktiviteterne i byen, fortæller uddannelseschef Lisbeth Jeppesen.

Madevent for børn har kørt i flere variationer i mange år. Der er da også nogle af gæsterne, som kommer igen flere gange.

- Vi åbner vores skole og viser, hvad vi kan, siger projektkoordinator Tina Christoffersen og forklarer, at Madevent for børn skal lære børnene om mad og ernæring.

Det er ofte bedsteforældrene, som tager børnebørnene med.

I skolens store café er der tre stande. Man begynder hos en slagter, som står med en halv gris og viser forskellige udskæringer.

- Han tager udgangspunkt i de stykker, børnene kender, siger Tina Christoffersen og forklarer, at det eksempelvis kan være en flæskesteg.

- Så spørger han dem, hvad det er for et stykke kød, og hvornår man spiser flæskesteg, fortæller hun.

I det hele tager er børnene ofte meget ivrige og vil gerne svare på spørgsmålene.

Gæsterne får handsker på, så de må godt pille ved det hele. De mest modige kan blandt andet puste en griselunge op.

Børnene får lov til at lave deres egen pølse, og det plejer at være populært.

Selv om det kan være lidt af en udfordring. Nogle af børnene laver små tykke pølser, mens andre får lavet en tyndere og længere pølse. Alle får lige meget fars, og når pølsen er færdig, skriver de navn på en seddel.

- De går meget op i, at de får den rigtige pølse, når den er færdig. De synes alle sammen, at det er rigtig sjovt, siger Tina Christoffersen.

Nogle af skolens elever tager pølserne med ud i køkkenet, hvor de bliver kogt og stegt, mens børn og voksne ser nogle flere ting.

Svært at få børnene væk

Ved den næste stand fortæller ernæringsassistenterne blandt andet børnene, at de skal huske at spise frugt og grønt hver dag.

Der er skåret en masse forskellige grøntsager og frugt ud i mundrette stykker, så der er noget at snakke ud fra. Børnene laver et spyd med nogle af stykkerne på.

Sidste stand er bagerne, hvor der blandt andet er en masse småkager.

- Det kan være svært at få dem væk derfra, siger Tina Christoffersen og forklarer, at børnene får udleveret en kasse, som dem man får kage i fra bageren.

Så får børnene lov til at tage tre-fem småkager. På et bord kan de pynte småkagerne.

- Sort og lyserødt pynt er der mest gang i, konstaterer Tina Christoffersen.

Oplev et slagteri

Madevent for børn tager cirka 1,5 time. Så får gæsterne lov til at sidde en halv time i caféen og guffe eksempelvis den nu færdige pølse.

Selv om det hedder Madevent for børn, får forældrene eller bedsteforældrene også mulighed for at lave det samme som børnene.

Når arrangementet er slut, kan deltagerne gå over en lille græsplæne og hen til det, som kaldets kødets gang.

Her kan de se hele processen fra dyr til kød. Der er blandt andet mulighed for at kigge ned i stalden, hvor grisene står stille og roligt og venter. Børnene kan se, hvor grisene bliver slagtet og skåret op.

Nogle hold vil se rigtige dyr, mens andre hold kan se processen via nogle tv-skærme.

Skolens elever er med til arrangementet, og det giver dem en mulighed for at fortælle om deres uddannelse.

- Det er også godt for børnene, at de kan spørge nogle af skolens elever. Det kan føles mere trygt end at spørge en rigtig voksen, siger Lisbeth Jeppesen.

Fakta om Madevent
Der er tilmeldning til Madevent for børn på hjemmesiden zbc.dk/madevent, hvor man også kan se priser og tidspunkter.


Der er kun Madevent for børn tirsdag i efterårsferien, men i uge 7 og 8 er der Madevent for børn igen.


Der er fire hold af 15-20 personer i løbet af dagen.
ZBC Roskilde ligger på Maglegårdsvej 8, 4000 Roskilde.

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk