21. oktober 2017
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: EU lukker for svindel på CO2-markedet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

EU lukker for svindel på CO2-markedet
Førhen var København svindlernes foretrukne jagtområde. Nu forsøger EU-Kommissionen at bremse momssnyd med CO2
Opdateret 20. oktober 2011 kl. 12:02
Danmark - 20. oktober 2011 kl. 12:00
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk
Nu skal det være slut med milliardsvindel ved handel med CO2-kvoter i Europa. Svindelen har haft det danske register for CO2-kvoter som centrum.

EU-Kommissionen vil med et nyt forslag lukke hullerne i det system, som har gjort det muligt for kriminelle at bedrage europæiske statskasser for op mod 38 milliarder kroner. Svindelen er udført via en såkaldt momskarrusel.

Kommissionen gør med dette "afgørende skridt" CO2-markedet mere robust, oplyser klimakommissær Connie Hedegaard.

- Forslaget udvider den beskyttelse, der er på finansmarkedet, til også at omfatte CO2-markedet ved at behandle CO2-kvoter som andre værdipapirer.

- Det giver større sikkerhed for aktørerne på kulstofmarkedet, efterhånden som markedet vokser og bliver mere modent, siger Connie Hedegaard i en kommentar.

Det danske register for CO2-kvoter, som administreres af Energistyrelsen, har været centrum for svindelen. Ekstra Bladet har afsløret, at bagmændene blandt andet har brugt indvandrerkiosker på Vesterbro i København som adresser for handelscentralerne.

Når svindelen tog afsæt herhjemme, skyldtes det blandt andet, at det har været langt lettere at registrere sig i Danmark end i andre EU-lande, hvor det tager op til tre måneder at blive godkendt.

EU-Kommissionen måtte i en lang periode lukke CO2-spotmarkedet, der omfatter 5-10 procent af den samlede omsætning af kvoter, og som har været svindlernes foretrukne domæne.

Connie Hedegaard håber på, at nye strammere regler vil føre til, at CO2-markedet bedre kan spille den tiltænkte rolle og medvirke til at mobilisere "de betydelige investeringer", der skal til for at omlægge samfundsøkonomien i grønnere retning.

Det europæiske kvotemarked blev oprettet for at hjælpe EU-landene med at opfylde målene i klimaaftalen fra Kyoto. Filosofien er at få markedskræfterne til at sikre, at CO2-reduktioner gennemføres dér, hvor de er billigst.

Tip os

Del din historie eller billeder

Send en e-mail til:
sndk@sn.dk